Ny bok för de yngsta i förskolan
Jag hör ofta pedagoger som säger att de yngsta barnen är bortglömda i fortbildningssammanhang, under planeringsdagar, vid inköp av material och litteratur i förskolan. Därför blir det extra roligt när det kommer en ny bok för de yngsta barnen.
Författaren Stina Brandin har kommit ut med sin andra bok; Skuttis- det stora morotskalaset som vänder sig till barn 1-3 år. Med fina illustrationer av Hedvig Wallin får de yngsta barnen möjlighet att följa med Skuttis på sin väg till det stora morotskalaset.
Boken är skriven med en pedagogisk tanke att barn i tidig ålder ska få möjlighet att utveckla sin fantasi och sin språkliga förmåga genom interaktiva frågor. Denna kunskap lägger, i sin tur, grunden för ett fortsatt intresse för språkande och litteratur som barnen sedan bär med sig genom hela sin skoltid och in i vuxenlivet.
På varje sida i boken finns en eller flera frågor som ger pedagogen (eller föräldern) möjlighet att stanna upp och låta barnen, tänka, fundera och diskutera vad som kommer hända här näst, precis som författaren vill. Men jag ser en svårighet med att få barnen att känna att deras tankar och funderingar är intressanta när varje fråga har ett färdigt svar som presenteras i texten.
Jag tycker personligen inte att det gör något eftersom det finns en nyfikenhet i frågorna och de färdiga svaren för berättelsen framåt. Men den som högläser måste vara uppmärksam, lyhörd och lämna utrymme för att fånga upp barnens tankar för att på så sätt skapa nyfikenhet och delaktighet precis som författaren har tänkt.
I senaste versionen av Läroplanen för förskolan (Lpfö 18) står bland annat att förskolan ska sträva efter att varje barn:
- utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,
- utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
- utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,
- utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.
Genom att läsa Skuttis-Det stora morotskalaset, ser jag att pedagogerna på ett enkelt sätt kan arbeta mot flera av läroplanens språkliga strävansmål på ett lustfyllt och roligt sätt. Det går även att hitta matematiken i boken och koppla det till strävansmålen i matematik.
Några tips hur läsaren kan använda boken tillsammans med barnen:
- diskutera hur många morötter som säljs på torget? Räkna tillsammans eller rita lika många egna morötter.
- diskutera med barnen hur Skuttis ska göra för att få med sig alla morötterna som syns på bilden? Här kan barnen komma med många förslag.
- vilka färger kan barnen hitta på godsaffärens vägg eller vilka färger och mönster finns hos skräddaren? Kan barnen hitta samma mönster någonstans på förskolan?
- räkna hur många harar som sitter runt bordet.
- be barnen berätta vad de vill äta när de fyller år? Kanske morötter?
- barnen kan rita något de kommer ihåg från boken.
- ta fram handdockor eller gosedjur och spela upp bokens handling som en teater för barnen. Spelar ni teatern flera gånger under en längre tid är min erfarenhet att barnen snart kommer vilja ta över en eller flera av rollerna från er pedagoger och därmed utvecklar de både självkänsla, självförtroende, motorik, språklig och matematisk utveckling.
Skuttis- Det stora morotskalaset ger oss pedagoger stora möjligheter att få in stora delar av läroplanens innehåll på ett enkelt och lustfyllt sätt, något som känns viktigt när vi arbetar med de yngsta barnen.