Påsken närmar sig
Påsken närmar sig och det brukar ge idéer och upplägg för det vi kallar påskpyssel. Men för att påskpyssla krävs en idé och varifrån kommer idén? Är det vi vuxna som styr vad barnen ska göra eller finns det möjlighet för barnen att vara delaktiga i valet av pysslet?
Utgå gärna från läroplanens strävansmål för att vara säker på att ni arbetar mot dem även under denna pysselperiod.
Även om barnen är delaktiga från början eller om vi vuxna bestämmer vad de ska göra för pyssel så är det viktigt att det är lätt att tillverka och att materialet ger barnen möjlighet att lyckas.
Visst kan man ha färdiga mallar, men min tanke är att barnen själva klipper ut , eller färglägger mallen, den slutliga formen och utseendet spelar ingen roll.
Här har barnen klippt ut vita pappersägg på egen hand. Under tillverkningen kan man prata om äggets form och andra geometriska former i barnens närhet. Därefter har de fått klistra på fjädrar och ögon helt efter sin egen förmåga. När fjärdarna ska väljas finns stora möjligheter att benämna alla olika färger.
Tillslut ska pysslet hängas upp någonstans och då kommer barns inflytande in, de får själva välja var påskägget ska hänga och torka.
På bilden kom ett barn på att det skulle hänga i påskriset, men har man inget påskris går
det lika bra med plastblommorna som står i fönstret. När ett barn kommer på detta så vill flera dekorera blommorna med sina ägg och där har vi både inflytande och tron på sin egen förmåga.
Glad påsk!