Hoppa till innehåll

Barns inflytande i valtider

september 21, 2014

Förra söndagen var det dags för alla vuxna att gå till valurnorna för att göra sin röst hörd i vårt demokratiskt samhälle. Då skulle vi på förskolan inte vara sämre.

bild-6Barnen fick berätta vilka sagor de gillade bäst, därefter satte vi upp de fyra sagorna som barnen hade valt på ett stort papper. Små pappersbitar klipptes till och blev röstmarkörer.

Innan vilan började fick varje barn en liten kvadratisk pappersbit att placera under den saga de vill lyssna på. Varje stapel blir sedan olika lång, vi räknar de små pappersbitarna och kommer fram till vilken saga vi ska lyssna på.

Det är inte bara spännande att se staplarna växa fram för att bestämma saga, det är även roligt att visa för barnen hur ett enkelt diagram växer fram genom att de deltar och röstar.

 

Läroplanen för förskolan Lpfö98/10, Barns inflytande: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att förstå och handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: