Hoppa till innehåll

Förskolebloggen är tillbaka efter sommaruppehållet.

augusti 26, 2014

Förskolebloggen är åter igång efter en lång och härlig sommar!

Nu är barnen tillbaka på förskolan och en spännande hösttermin har dragit igång. Nu måste vi tänka nytt i innemiljön, vilka intressen finns och vad behöver den nya barngruppen? Vi måste undersöka vad vi har för kompetenser i det nya arbetslaget och hur tar vi tillvara på allas tankar, idéer och förväntningar? Spännande!

höstblommaPå förskolan kommer vi fortsätta arbeta med matematik och språk och fler tips, tankar och idéer kommer finnas på Förskolebloggen. Men nytt för höstterminen blir att ett visst fokus kommer ligga på teknik och naturvetenskap och jag hoppas kunna ge er tips tankar och idéer även till detta.

Så vi drar igång på en gång….

För någon dag sedan reflekterar en pojke kring att gaffeln och kniven inte flyter när han stoppar dem i diskvattnet efter maten. Han fortsätter sin reflektion efter en kort stund; men palt flyter, fast det är så äckligt, det vill man inte äta.

Efter pojkens reflektion började terminen med att prova den klassiska övningen med vilka saker som flyter och vilka som sjunker i en liten skål med vatten. Fler och fler barn blev så klart intresserade och ville prova, tillslut var skålen full med saker och vattnet nådde precis upp till kanten på skålen och jag tänkte att flyta/sjunka-experimentet var över. Då är det ett barn som kommer med några magneter och helt plötsligt fastnar vissa av sakerna på magneterna och nu börjar en lång fiskestund med magneterna istället. När alla magnetiska små saker är uppfiskade sorterar barnen de sista sakerna i små högar på bordet bredvid skålen. Än en gång ett bevis på att man inte får ha så bråttom som pedagog, vad som helst kan hända och vända en, till synes, hopplös situation till ett lärande.

flyta, sjunka

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: