Hoppa till innehåll

Fruktmatematik

november 26, 2013

Fruktmatematik handlar om att ta tillvara även den lilla fruktstunden på förmiddagen eller eftermiddagen för att på ett fruktbitarlekfullt sätt arbeta med matematik. Jag frågar alltid barnen hur många fruktklyftor de vill ha, den som vill ha en, får en och den som vill ha ett annat antal får det.

Medan jag skär frukten är det viktigt att barnen hjälper till att räkna, så det blir rätt antal som de har beställt.  Är det tio fruktbitar eller färre så ber jag barnet att visa med antalet fingrar hur många bitar de vill ha, sedan får de kontrollera att antalet stämmer genom att lägga en fruktbit vid varje finger som de höll upp. Då får man en-till-en principen och munnen räknar samtidigt som händerna lägger ut frukten en och en. Läs även mitt tidigare inlägg om ”Matematik med en-till-en principen”.

Ibland vill barnen ha fler klyftor än de kan räkna till, t.ex. hundra stycken, då räknar vi tillsammans medan vi skär. Bitarna blir inte så stora, men jag brukar visa barnen att man kan dela in dem i rader om tio för att de lättare ska se hur många vi har skurit.

frukt 2

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: