Hoppa till innehåll

Planering eller för mycket planering

september 4, 2013

bild-4I kopieringsrummet hittar jag ett utskrivet dokument med något som liknar en planering för hösten. Språkveckor och matematiksamlingar är planerade, men jag frågar mig; kan man ha specifika ”språkveckor” och ”matematiksamlingar” på en förskola?

I Läroplanen (Lpfö98/10) står att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar ett rikt och nyanserat talspråk och sin förmåga  att kommunicera med andra och att uttrycka tankar, samt utvecklar sitt ord- och begreppsförråd och sin förmåga att leka med ord. 

Enligt Läroplanen har vi på förskolan alltså ett uppdrag att se till att varje barn utvecklar sitt språk och sin förmåga att kommunicera med andra. Enligt mig  utvecklas inte språket hos barnen under vissa språkveckor på en termin utan språket är något som pågår hela tiden. Det är pedagogens uppgift att vara språklig förebild och hjälpa barnen att använda språket i alla sammanhang under hela dagen. När språket delas upp som något som bara existerar under vissa veckor är det stor risk att det blir betydelselöst för barnen. Ur ett annat perspektiv ser jag en fördel att man som pedagog stöttar språkutvecklingen genom att gå in och leka med språket under samlingarna, men det får aldrig bli ett substitut för allt vardagligt språkande som bör pågå på en förskola.

Samma sak gäller med matematiksamlingar som tenderar att göra matematiken ointressant och ryckt ur sitt sammanhang.

I läroplanen (Lpfö98/10) står att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang.

Då matematiken finns runt omkring oss hela tiden menar jag att barnens nyfikenhet skulle gynnas om pedagogerna lyssnade och byggde vidare från barnens frågor och funderingar istället för att planera speciella samlingar i ämnet. En matematiksamling kan självklart hjälpa till att synliggöra matematiska fenomen. Men enligt mig måste samlingen bygga på barnens intresse, som i sin tur har fångats upp av en pedagog som har lyssnat och varit närvarande och nyfiken på barnens funderingar.

Hur ser ni läsare på att dela upp språket och matematiken i olika veckor och olika samlingar?

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: