Hoppa till innehåll

Starten – att få ihop gruppen

augusti 25, 2013

Ny termin, nya barn, nya kollegor, nya förutsättningar, hur får man allt att fungera?

Man får den barngrupp man förtjänar brukar det heta och jag håller med. En spretig personalgrupp ger en spretig barngrupp. Enligt mig måste terminen alltid börja med att vuxengruppen samtalar kring förväntningar, viljor, önskemål och förutsättningar. Det arbetslaget ofta märker är att alla i personanlgruppen inte tänkte samma sak och det är ofta bra att veta redan dag ett, annars skapas missnöje och gruppen blir mer spretig.

När vuxengruppen bestämt vilka mål man ska arbeta mot under terminen och vilket förhållningssätt som gäller är det dags att arbeta i barngruppen – tillsammans.

Alla vuxna arbetar väldigt nära barnen de första veckorna. Vill förtydliga, så det inte blir missförstånd, att jag tycker att pedagogerna alltid ska vara nära barnen, men under de första veckorna är det extra viktigt.

Sitt i barngruppen, prata med barnen, lek enkla lekar där alla barn kan vara med. Stötta de barn som är utanför och ta med dem i gemensamma lekar med andra barn. Lämna inte barngruppen längre stunder än nödvändigt, att alla vuxna är på plats hela tiden ger trygghet i barngruppen.

Hör gärna av er med fler tips eller tankar kring de första veckorna i förskolan.

One Comment leave one →
  1. september 6, 2013 8:31 f m

    Bra tips där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: