Hoppa till innehåll

Läs- och skriv-inlärning med ord-kort

maj 17, 2013

Efter introduktionen av kompis-memory har läs- och skrivinlärningen dragit igång på allvar och  barnen verkar mer nyfikna än någonsin.

Nu använder jag ord-kort med det skrivna ordet på ena sidan och bilden på andra sidan och varje ord-kort finns i par.

Alla barn får ett kort var i handen och den andra delen av paret lägger jag framför oss så alla kan se. Texten på kortet ligger vänd uppåt så varje barn kan jämföra texten på sitt eget kort med det som ligger i mitten. När barnet tror eller vet att de har hittat rätt kort vänder de kortet och bilderna på baksidan kan jämföras.

Nu i början har jag valt att använda ord-kort med korta ord där alla bokstäverna hörs tydligt när man ljudar. Tex ordet gran eller gris, men här kan man självklart göra efter vilken svårighetsgrad barnen behöver. Jag gör övningen med barn mellan 3-5 år.

Utdrag ur Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord.

2 kommentarer leave one →
 1. september 28, 2013 12:11 f m

  Låter som en jätte bra övning. Har du tillverkat ordkorten själv? Finns dom att köpa?

  Mvh,

  Eric

  • oktober 2, 2013 6:27 e m

   Hej Eric!
   Just korten som jag använder är inköpta och är egentligen ett ordspel, men jag har gjort om användningen av korten så det passar min barngrupp. Korten går att göra själv, två identiska bildkort och på andra sidan av de båda korten skriver man ordet som bilden symboliserar. Kommer lägga till en bild till inlägget så man ser tydligt hur det är tänkt att fungera. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: