Hoppa till innehåll

Var är lärarlegitimationen?

maj 10, 2013

Var är legitimationen?

Jag ställde frågan till upplysningstjänsten på skolverket i mars i år, efter att ha väntat på min legitimation i ett och ett halvt år.

För att kunna svara på frågan i enskilda ärenden menade upplysningstjänsten att de måste ha mina personuppgifter, så jag skickade in dessa med hopp om att få klara besked var i processen min ansökan var. Några dagar senare fick jag svaret att

Det är viktigt att e-postadressen är korrekt då besked om komplettering och beslut kommuniceras via e-post.”

Jaha, tänkte jag och kontrollerade  e-postadressen som jag hade angivit och som var helt korrekt. Någon komplettering har jag ju inte fått, tänkte jag och läser vidare

”Av ditt ärende framgår att något sådant besked ej skickats.

Nä, jag vet, det har ju inte behövts!! Jag har ju skickat in alla papper och då min lärarutbildning inte är äldre än sex år kan det inte vara så svårt att handlägga ärendet och skicka ut en legitimation.

Jag skrev tillbaka och undrade varför mina kollegor ansökte sommaren 2012 och fick legitimationen samma höst? Till svar fick jag:

”Skolverket kan inte på förhand ge besked om hur lång handläggningstiden kommer att vara för den enskilda ansökan.Det tar ibland längre tid att utreda vissa legitimationsärenden än andra eftersom vi har ambitionen att ge alla lärare så mycket behörighet som vi kan utifrån deras studier.”

Men snälla skolverket, säg som det är, tänker jag. Ni har inte koll på läget!  När jag lämnade in mina papper fanns det med stor sannolikhet ingen administration för att ta sig an alla ansökningar, så de hamnade i en hög. Högen växte och växte och någonstans där i ligger min ansökan.

Det märkliga är att Skolverket inte verkar börja underst i högen utan betar av ansökningarna från toppen, den topp som hela tiden fylls på. Så vi som var snabba och ansökte tidigt får vänta och vänta. Ska det verkligen behöva ta mer än ett och ett halvt år att få sin legitimation, den legitimation som ska höja statusen för läraryrket?

Oengagemanget från skolverket ger i alla fall mig en föraning om hur ” viktig” den här legitimationen är och kommer att bli för lärarkåren.

Hur länge ska man behöva vänta på sin lärarlegitimation? Är det någon annan som också väntar och väntar…

6 kommentarer leave one →
 1. maj 13, 2013 6:21 e m

  I in addition to my friends were actually reading through the excellent techniques found on your web blog and all of the sudden I got an awful feeling I never thanked the site owner for those techniques. The young men came consequently very interested to learn them and have in effect undoubtedly been enjoying these things. Thanks for truly being well accommodating and then for making a decision on this sort of quality guides millions of individuals are really desperate to know about. Our own sincere apologies for not saying thanks to you sooner.

 2. Anna S. permalink
  augusti 7, 2013 3:53 e m

  hej, jag har skickat min ansökan i september 2011 – har fortfarande inte fått ngt leg. Orkar inte prata med Skolverket ….Jag får inget vettig svar utan det som redan står på deras sida – misstänker att de bara klipper och klistrar in texten till alla. Har anmält Skolverket till JO men får ingen hjälp heller eftersom JO tycker att Skolverket har fått resurser och har dessutom tid till december för att uföra leget….Suck…..hur gick det för dig?

  • augusti 13, 2013 10:22 e m

   Tack för att du skriver om dina erfarenheter ang. legitimationen, tror vi är fler där ute som undrar vad som händer, eller hur alla ni som undrar vart legitimationen har tagit vägen. Några veckor efter jag hade skrivit om fördröjningen på 2 år och 8 månaderdet här på bloggen fick jag mitt leg den 19 juni i år. Men då hade jag mailat två gånger under våren och frågat efter det. Det är lite som en triss-lott, ”Plötsligt händer det” Om nu Skolverket har fått resurser så borde vi som lämnade inte ansökan bland de första prioriteras. OM ett par veckor har du väntat på ditt leg i tre år, det är ju inte ok!! Berätta gärna hur det går!

   • Anna S. permalink
    augusti 22, 2013 11:04 f m

    fortfarande väntar…….hur länge? inte ens Skolverket vet 😦 Gudarna kanske? :))

 3. oktober 31, 2013 12:32 e m

  Ansökte också om legitimation 2011 och har fortfarande inte sett röken av den. Alla mina kollegor har fått sina och de har sökt betydligt senare allihop…fattar inte vad som händer där på skolverket. Ingen idé att vara ute i god tid var det ju iallafall….Suck!

  • november 2, 2013 11:50 f m

   Hej!
   Jag tycker att det är konstigt att kan verkar arbeta med högarna av ansökningar ovanifrån och ned. Precis som du säger har de inte heller någon koll på var i processen ansökan befinner sig. Oansvarigt och tråkigt för oss som får vänta så länge. Jag har ju fått mitt leg och nu säger de i Lärarnas tidning att de som vill prövas igen för att bli legitimerad i fler ämnen måste lämna in en ny ansökan. Den gamla ansökan med en komplettering går inte att göra, utan en helt ny ansökan måste tydligen göras isåfall… tre års väntan till tänker jag lite cyniskt, man undrar verkligen vad som händer på Skolverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: