Hoppa till innehåll

Geometri på gårdens asfalt

april 14, 2013

Nu börjar snön äntligen smälta och asfalten tittar fram. Då är det roligt att ta fram gatukritor i olika härliga färger och börja rita på asfalten.

Jag och barnen har ritat olika geometriska figurer på gatan, så som en cirkel, en triangel och en kvadrat m.f. När barnen tycker att de har ritat tillräckligt med geometriska figurer börjar leken.

Alla barnen ställer  sig på t.ex. cirkeln. Därefter säger jag att de ska gå och ställa sig på kvadraten och alla går/springer till kvadraten. Sen säger jag att de ska gå till triangeln och så går/springer alla dit och så fortsätter det.

I början sa jag på vilken figur vi skulle ställa oss, men i takt med att barnen förstod leken har de tagit över uppgiften, nu är min roll att vara med och leka och hjälpa andra barn att komma in i leken.

En utveckling av leken kan vara att använda olika storlekar på figurerna. T.ex. gå till den stora triangeln, eller gå till den lilla triangeln. Behöver man öva på färg kan man använda instruktioner som gå till den blå triangeln, eller gå till den röda cirkeln.

Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp //…//

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttryckformer som lek, bild, rörelse //…//

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: