Hoppa till innehåll

Hitta midjan!

april 5, 2013

Vinter på förskolan – många barn – mycket kläder.

För att utmana barnen att ta ansvar för sina saker fick varje barn bära sin overall till torkskåpet. Till en början lämnade alla barn sina overaller i en hög utanför torkskåpet och den där ”någon” skulle hänga upp dem. Jag bestämde mig ganska snabbt för att barnen skulle komma tillbaka för att hänga upp sina overaller, men märkte då att de inte hade någon strategi och inga verktyg för att lyckas med uppgiften.

Mitt fokus blev midjan, midjan på overallen.IMG_1004 kopia redi

Varje barn fick lägga ut sin overall platt på golvet. Jag pekade och visade benen på overallen och var halsen och huvudet brukade komma ut. Sen visade jag midjan, den del av overallen som nästan alltid är markerad med ett rynkad söm som är lätt att hitta.

Tar man sedan och nyper tag på varje sida av overallens midja viker sig overallen snyggt på hälften och blir lätt att hänga upp på en av pinnarna i torkskåpet.

Barnen, som är 3-5 år, har nu använt metoden i flera månader och jag behöver inte visa längre, de visar varandra, de samtalar och hjälps åt för att hänga upp sina overaller. När jag öppnar torkskåpet hänger allt snyggt och prydligt och barnen vill gärna visa både varandra, mig och mina kollegor.

P.s. Barn som har byxa och jacka har fått hjälp att hitta knävecken för att hänga upp sin blöta byxor.

Är det någon som har liknande erfarenheter av att barn klarar så mycket om de bara får verktygen att lyckas?

Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.

Förskolläraren ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen ges förutsättningar för utveckling och lärande och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga. Att de ställs inför nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra färdigheter, erfarenheter och kunskaper.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: