Hoppa till innehåll

Dukning med matematik

februari 16, 2013

IMG_0384 - KopiaAllt är matematik, det gäller bara att sätta på sig matematikglasögonen o börja titta på sin verksamhet.

Duka lunchbordet med barnen har tex blivit vårt lilla projekt. Barnen som är mellan 3-5 år ska räkna kompisarna vid sitt bord, sedan ska de ge varje kompis en tallrik som ska stå i ett speciellt mönster där tallriken är i mitten o bestick på varje sida o ett glas.

När barnen kommer till vår matsal för att duka har kompisarna inte kommit ännu. Min upplevelse var att det blev abstrakt för barnen att räkna kompisar som inte var där och lösningen blev då att skriva ned hur barnen satt vid respektive bord och sedan laminera dessa papper.

Varje dag innan vi börjar duka sätter vi oss ned med våra laminerade papper och en whiteboard-penna och sätter ett streck för varje kompis som är här. Sedan räknar vi strecken och kommer fram till hur många tallrikar, glas och bestick som ska dukas fram.

Vi har tre bord i matsalen och därmed har vi tre dukvärdar som sitter vid respektive bord. Dukvärdarna hjälper till att duka sitt bord under en vecka för att få kontinuitet och repetition. I slutet av veckan läser de flesta barn kompisarnas namn-bild på det laminerade pappret utan att jag behöver läsa före. Därmed har man både matematik med en-till-en principen, mönsteruppfattning och början till läsförståelse.

Lpfö 98/10: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråket samt sin förståelse för symboler och dess kommunikativa funktioner.
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängd, antal och ordning//…//

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: