Matematik med tärning.
I större och mindre samlingar kan man som pedagog använda tärningen som hjälpmedel för att arbeta med antalsuppfatting på ett lustfyllt sätt.
Jag använder en stor tärning i skummgummi och sex stycken små legobitar i samma färg och storlek.
Exempel: Ett barn i taget slår tärningen. Tärningen visar siffran fyra. Vi räknar antalet prickar tillsammans och tränar samtidigt på räkneramsan. Jag plockar fram fyra legobitar så det är lika många som antalet prickar på tärningen och börjar placera ut dem direkt på tärningens prickar en efter en. Efter att t.ex. två legobitar placerats ut, stänger jag min hand och frågar barnen; hur många legobitar har jag i handen? Genom att se hur många prickar som är tomma på tärningen kan barnen räkna ut hur många legobitar som finns gömda i min hand.
Glöm inte att fråga barnen hur de kom fram till antalet gömda legobitar, här finns en guldgruva av tankar och idéer att ta tillvara på.
Lpfö98: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar //…// grundläggande egenskaper hos mängd, antal, ordning och talbegrepp //…//. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang.