Hoppa till innehåll

Uppfostra eller samfostra

juni 3, 2012

Jag läste ett citat av Jesper Juul häromdagen som handlade om uppfostran kontra samfostran. Hur samfostran sker i samarbete med barnet medan uppfostran går ut på att en part (den vuxna) är överlägsen och den andra (barnet) är underlägsen. Jag tyckte att det ringade in mycket av det vi gör i förskolan.

Vi hade planeringsdag i fredags där mycket intressanta diskussioner kom upp kring förhållningssätt. En pedagog sa att hon tyckte det blev fel när hon lät barnet som störde under samlingen sitta bredvid henne trots att det fanns andra barn som gärna ville ha den platsen. Hon tyckte att det blev som att barnet fick en belöning och då kanske skulle fortsätta med det oönskade beteendet.

För mig är det här tankesättet väldigt främmande. Jag ser det som att om ett barn stör under en samling (med stör menar jag att barnet kanske petar på kompisen bredvid, pratar när det borde lyssna, eller hoppar upp och ner och flyger omkring) är samlingen antagligen inte tillräckligt intressant för det barnet. Eller så är det intressant men just det barnet kan inte sitta ned och koncentrera sig hur mycket det än skulle vilja (ungefär som när jag tittar på filmer i fantasygenren, hur mycket jag än vill förstå och tycka om så kan jag inte koncentrera mig ett endaste dugg).

Så för att få en samling eller annan aktivitet att fungera kan man tänka så här istället för att tänka ur uppfostringsperspektivet:

  • Måste alla vara med? Vad är syftet med aktiviteten?
  • Alla barn har olika behov och förutsättningar. Någon kanske kan koncentrera sig om den får tugga tuggummi eller bygga med lego samtidigt som den deltar, medan någon annan kan sitta med och delta utan något hjälpmedel alls.

Rättvisa är inte att alla ska delta utifrån samma krav och förutsättningar. Rättvisa är att se varje individ och vad just den behöver och anpassa aktivitet och stöd efter detta. Att kunna erbjuda ett barn det stöd som just det barnet behöver för att utvecklas ser jag som samfostran, och med det som verktyg tror jag att vi når mycket längre än vad vi gör med uppfostran.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: