Kommunikativa miljöer
I förra veckan var jag på en så fantastiskt bra föreläsning på förskolemässan i Huddinge, som Glömsta förskolor höll i. Den handlade om hur man skapar förutsättningar för kommunikation. Några områden som togs upp var:
Den fysiska miljön – Möblerar vi för lärande och utforskande? Möblerar vi så att barnen kan mötas, t.ex. står leksaksspisen mot en vägg eller mitt i rummet som en köksö? Finns det bild och text runt barnen i deras höjd? Barn kommunicerar kring sådant som de tycker är roligt och sådant de vill och försöker förstå.
Sammanhang – Skapar vi intressanta sammanhang för barnen? Kommunikation skapas när barn utforskar och försöker lösa problem genom att samarbeta.Tänk storlek, tyngd och mängd, om barnen ska utforska något som är så stort att de måste hjälpas åt behöver de samarbeta för att lösa uppgiften.
Organisation – Organiserar vi för kommunikation? Grupperar vi barnen i mindre grupper så att alla har en chans att prova nya aktiviteter och material? Barn kommunicerar när de provar nya saker tillsammans.
Material- Vilket material har barnen tillgång till? Har vi mest öppet eller stängt material på förskolan? Öppet material är t.ex. stenar, toarullar, kottar och pinnar. Detta material stimulerar till kommunikation mer än vad en leksaksbil (stängt material) gör. Det krävs mer ord i leken när barn leker med öppet material.
Det här var min korta sammanfattning, väldigt grundläggande saker som alltid kan vara bra att bli påmind om!