Hoppa till innehåll

Meningar

maj 16, 2012

Jag arbetar fritt efter modellen ”Före bornholmsmodellen”. Egentligen ska man ju följa den in i minsta detalj om jag förstått saken rätt, men det passar inte oss, alltså gruppen och mig själv. Dessutom gör vi redan mycket av det som står i boken löpande och i våra projekt, så ibland kan det blir lite kaka på kaka.

En sak som vi började med för några veckor sedan är att titta närmare på vad en mening är. Jag trodde det skulle kunna bli för abstrakt och oväsentligt ur barnens perspektiv, men där hade jag fel.

Jag tog sats i rimorden vi använt en längre tid. De är i form av kopierade bilder från bornholmsboken och dessa är barnen väl förtrogna med.

Efter att ha frågat barnen om de visste vad en mening är (det visste de inte) började jag berätta att en mening byggs av flera ord tillsammans och berättar något för oss. Sen valde jag en rimordsbild på en apa och använde det som grund för en mening som jag hittade på. Därefter bad jag barnen i turordning välja varsin bild och göra en mening utifrån ordet de valt. Och vilka meningar som skapades! Och då har vi barn som inte pratar så mycket svenska eller pratar särskilt mycket än överhuvudtaget. Det är vid dessa tillfällen som jag ser hur stor skillnad det kan göra om man arbetar med kontinuitet, fokus och medvetenhet.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: