Hoppa till innehåll

På barnens villkor

maj 14, 2012

Det är ganska mycket debatt kring små barn på förskola just nu. Det pratas om att barn skolas in för tidigt och att förskola och föräldrar inte ser till barnens behov. Förskolan ses mer som ett nödvändigt ont än som ett bra komplement till hemmet (så som det står i läroplanen att förskolan ska vara). Jag förstår utgångspunkten i att små barn inte kan knyta an till flera vuxna och att det är stora grupper på förskolan som inte är relevanta att vistas i för små barn. Jag förstår också att små barn inte samspelar med andra barn på samma sätt som större barn. Men ändå tycker jag att debatten är ensidig och inskränkt, för alla barn är olika och har olika behov.

Jag har skolat in (eller introducerat som det heter nuförtiden) små barn vid flera tillfällen och lite större barn vid några tillfällen. I de fall som introduktionen har dragit ut på tiden och barnet haft svårt att separeras från sin förälder är då barnet varit äldre, runt två-tre år. Jag säger inte att det är ett dåligt alternativ att vänta tills två år, men min erfarenhet är att det generellt sett kan vara en större utmaning för äldre barn att vinka hej då till pappa.

Något annat som gör debatten lite tröttsam är att man utgår från att barn alltid har det bättre hemma, oavsett vad. Det känns som att när man säger så, så har man plötsligt glömt alla de barn som utsätts för något så fruktansvärt som våld i hemmet. Tyvärr är det mycket vanligare än vi någonsin kan ana. För dessa barn blir förskolan en skyddad zon, en plats där de blir sedda och kan känna trygghet. Vi glömmer också de barn som inte blir utsatta för våld hemma, men som har föräldrar som inte rustats med de bästa förutsättningar. Det kan röra sig om barn som sällan kommer ut till lekparker eller i naturen eller som aldrig sett en bok eller leksak. Det kan också vara föräldrar som vill göra gott, men som inte vet hur. Det kan röra sig om barn som inte kan gå, trots att de är två år, eftersom mamma ständigt har burit barnet eller så kan det vara föräldrar som tror att det är kärlek att ge godis till frukost varje dag och inte ser ruttna tänder som ett problem. Jag skulle förmodligen kunna fortsätta med dessa exempel från vårt vanliga hederliga Sverige i en evighet, men jag tror att ni förstår min poäng.

Förskolan har en viktig roll och finns för barnens skull. Absolut finns vi också där för föräldrarna som behöver försörja sig på något sätt, men det är för barnen vi planerar och genomför vår dagliga verksamhet. Och då spelar det ingen roll om det rör sig om ett gäng glada ettåringar eller en grupp nyfikna femåringar, vi måste vara kompetenta nog att möta alla barns behov, oavsett ålder. Detta leder mig tillbaka till de som säger att små barn inte leker med andra barn och att de inte heller skulle ha något utbyte av andra barn. För min erfarenhet säger mig att så inte alls är fallet. Även små barn söker sig till andra barn, de studerar, härmar och undersöker. Jag brukar säga att aldrig lär vi väl oss så mycket på så kort tid, som när vi är mellan ett och två år. Att då ha medvetna personer omkring sig, som kan fånga och stimulera det lärandet tror jag är en viktig del i barnets liv och fortsatta lärande. Ibland finns dessa kompetenta och medvetna vuxna hemma med det lilla barnet eller så finns de på förskolan när det behovet finns. Det behöver inte bli krångligare än så.

One Comment leave one →
  1. Sofia permalink
    juli 4, 2012 9:01 e m

    Hej! Vilken bra och intressant blogg jag hittat till, har läst några av dina inlägg nu och tycker att du beskriver förskolans verksamhet på ett fantastiskt sätt och dina egna tankar kring barns lärande är också suveräna. Här kommer jag klicka in fler gånger, arbetar själv som förskollärare och inspiration kan man aldrig få nog av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: