Hoppa till innehåll

Privata förskolor och miljonvinsterna

april 30, 2012

Jag läser om de privata förskolornas miljonvinster i den lokala tidningen (Tidningen Liljeholmen/Älvsjö). Jag slutar aldrig att förundras över hur vårt system är uppbyggt kring detta. Hur kan det vara möjligt att privata företag får pengar av oss skattebetalare som går rakt ner i fickan på ägarna? Ett av Sveriges största företag inom skola och förskola säger sig inte ha någon utdelning på sin vinst, men pengarna går in i moderbolaget som har delat ut sex miljoner kronor till sina aktieägare de senaste åren. I en annan förskoleverksamhet har ägarna plockat ut sex miljoner till sig själva och har dessutom månadslöner på mellan 50 000 och 75 000 kronor i månaden. Övrig personal har en snittlön på 15 500 kronor i månaden…

Lotta Edholm (FP), som är ordförande i utbildningsnämnden, ser inget problem med detta så länge den pedagogiska verksamheten håller hög kvalitet. Men jag kan tala om att om man som ägare av en förskola inte prioriterar mindre barngrupper, högre lön till kompetenta förskollärare, mer planeringstid och fortbildning till personalen och ändamålsriktiga lokaler, framför att dela ut miljoner till sig själv eller sina aktieägare så får man inte en hög pedagogisk kvalitet. Det kan jag av erfarenhet garantera er.

Edholm tror att stadens kontrollsystem ska säkra att de privata förskolorna håller måttet. Jag antar att hon syftar på Skolinspektionens granskningar? Mig veterligen har Skolinspektionen slutat komma ut i verksamheten, utan samlar några företrädare från personal- och föräldragruppen som de intervjuar. Och det är förskolan själv som väljer ut sina representanter. Jag måste dock tillägga att jag hoppas jag har fel angående detta och att det finns andra kontrollsystem som är mer tillförlitliga. För det enda sättet som verkligen skulle visa på en förskolas faktiska kvalitet är att komma in i verksamheten oanmäld och spendera minst en vecka där. Detta vet jag inte sker, det skulle kosta för mycket tid och pengar eftersom vi nu har så många privata alternativ. Men kanske de privata aktörerna kan gå in och finansiera dessa kontroller eftersom de nu har så mycket pengar över?

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: